EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Firmele vor fi obligate să acorde compensații unor salariați

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Firmele vor fi obligate să acorde compensații unor salariați

Frizzantine/Dreamstime.com

scris 13 dec 2016

Angajații care pot fi chemați la serviciu oricând din timpul lor liber vor primi o compensație bănească sau de altă formă, precum pachete de vacanță sau cu diverse servicii. În cazul în care este chemat la lucru, angajatul va fi plătit în regim de muncă suplimentară.

Modificarea, care va fi introdusă în Codul Muncii, a fost convenită de patronate și sindicate, conform informațiilor Profit.ro confirmate de ambele părți.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost prezentată cu două luni înainte pe Profit Insider, unde sunt prezentate toate modificările care vor fi introduse în Codul Muncii.

Astfel, în Codul Muncii va fi introdus un articol care va stabili că:  

(1) Pentru perioadele în care salariatul, în timpul său liber, se află la dispoziția angajatorului, putând fi chemat oricând să îndeplinească obligații de serviciu, beneficiază de o compensație bănească.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condiții

(2) Prin excepție de la prevederile alin.(1), compensația poate fi acordată și sub altă formă, prin acordul părților.

(3) Condițiile de acordare și cuantumul compensației se stabilesc prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau contractul individual de muncă, după caz, în condițiile legii.

(4) În situația în care salariatul este chemat la serviciu pentru îndeplinirea obligațiilor de muncă în condițiile alin.(1), activitatea prestată se remunerează în regim de muncă suplimentară.

Alineatul (2) a fost introdus la solicitarea expresă a patronatelor, care au arătat că pot conveni cu angajatul o compensație de altă natură decât cea strict financiară.

Reprezentanții patronatelor au arătat la rândul lor că salariații preferă adesea banilor diverse pachete de vacanță sau pentru alte servicii, în general legate de concediu sau de petrecerea timpului liber.

viewscnt
Afla mai multe despre
codul muncii
modificare
sindicate
patronate
timp liber
compensatie
dispozitie
angajati
angajatori